Dziś chciałabym zaproponować Wam smerfne bezowo-orzechowe markizy. W smaku przypominają makaroniki, jednak różnią się od nich dodatkiem orzechów nerkowca. Przełożone pysznym kokosowym kremem z pewnością przypadną do gustu dzieciom oraz miłośnikom niebieskich słodkości.
Idealne na przyjęcia jako drobna, słodka przekąska.
Składniki:
ciastka: 550-600 g cukru pudru, 300 g białek, 250 g migdałów, 100 g nerkowców, niebieski barwnik (opcjonalnie) krem: 2-4 łyżki śmietany 30 % szklanka wiórków kokosowych 4-6 łyżek cukru pudru 250 g mascarpone,
Wykonanie:
ciastka: Orzechy zmielić na proszek. W osobnej misce ubić białka. Cukier puder przesiać, zmieszać z barwnikiem.Kiedy piana z bialek będzie idealnie ubita powoli dodawać cukier puder, kontynuować ubijanie. Pod koniec połączyć wszystko ze zmielonymi orzechami. Wykładać na papier do pieczenia lub formę do makaroników. Piec 8 - 10 minut w 150 stopnia, następnie zredukować temperaturę do 120 stopni i dosuszyć kolejne 5 - 8 minut. Ostudzić przed ściągnięciem z blachy.
krem: Mascarpone wymieszać razem z wiórkami, dosłodzić so smaku, rozrzedzić odrobiną śmietanki 30%. Ostudzone ciasteczka przekładać odrobiną kremu, delikatnie docisnąć.
Комментарии